Přemýšleli jste někdy, ještě před samotnou koupí elektrokola, o možnosti změny preferencí jeho používání? Většina uživatelů jistě na krajní situace v době rozhodování nemyslí. Kanadský výrobce Rocky Mountain si pro nás takový scénář připravil a dnes se proto podívám na elektrický hardtail Rocky Mountain Fusion Powerplay tak trochu z jiné stránky.

Často vedu se svými zákazníky dlouhé debaty na téma kapacity baterie a její hodnoty. Většina výrobců totiž staví své zákazníky při koupi elektrokola před velmi složité rozhodnutí. Své konstrukce rámů navrhují zpravidla tak, že u většiny modelů elektrokol se musíte rozhodnout, jak velkou baterii si koupíte. V průběhu životnosti elektrokola velmi často nemůžete velikost baterie měnit, protože to zkrátka konstrukční řešení rámu neumožňuje. Toto platí dvojnásob u použití integrované baterie ve spodní rámové trubce. Když pak přidáte další parametr - zachování tuhosti rámu - dostává se konstruktér rámu do pozice, kde existuje pouze hrstka možností, jak baterii efektivně zakomponovat do úzce střižené spodní rámové trubky elektrokola.

Rocky Mountain příchodem nové generace svého vlastního pohonu Dyname 4.0 představil i nové technické řešení uložení baterie do rámu kola. Toto řešení spočívá v uzavřené spodní rámové trubce, lehce výše položeným motorem, kde poháněcím elementem řetězu není převodník, nýbrž malá kladka. Tato kladka je navíc využívána u celoodpružených rámů i jako konstrukční prvek přepákování zadní stavby, tzv. “mid high pivot”. Díky této konstrukci vznikl ve spodní partii rámu prostor k otvoru, kterým můžete zasunout baterii právě do uzavřené spodní rámové trubky. Celý důmyslný systém ukládání baterie pak podtrhuje i samotná konstrukce baterie. Ta má totiž v podstatě potřebný “pouze jeden konec”. Na jedné části se totiž nachází jak připojovací konektor, tak i čepové uložení pro fixaci baterie v rámu. Díky této konstrukci může výrobce nabídnout dvě různé kapacity baterií a to 480 Wh a 720 Wh. Tyto dvě různě délkové baterie jsou jednoduše zaměnitelné a kompatibilní se všemi modely Powerplay s pohony Dyname 4. generace. Díky tomu vzniká variabilní řešení, které umožňuje uživateli v průběhu používání elektrokola libovolně měnit kapacity baterií.

Chytré řešení ještě doplňuje možnost použití externí baterie s kapacitou 314 Wh. Jeden model tak můžete používat s baterií s kapacitou od 480 Wh do 1 kWh včetně použití externí baterie. Tato variabilita souvisí i do jisté míry s udržitelností celého elektrokola v případě, že uživatel změní preference jeho používání. Nemusí tak za každou cenu pořizovat nový model s rozdílnou kapacitou baterie.

Model Fusion vychází ze své nemotorové verze a přenáší myšlenku jednoduchého kola určeného pro všechny typy povrchů do segmentu elektrokol. Základ tvoří pevný hliníkový rám, který je navržený pro spojení s pohonem Dyname 4.0. Specifická konstrukce má asi nejvíce dominantní část u středového složení, kam se montuje samotný pohon. V této části rám tvoří velmi tuhou "klec" pro montáž motoru a celé kolo je díky ní velmi tuhé a pevné. Univerzalitu použití modelu pak podtrhuje montážní příprava pro doplňky, jako jsou blatníky nebo nosič. Fusion Powerplay tak můžete použít i pro každodenní jízdu do práce nebo po městě. Rád si užívám nedostupné terény a Fusion si o prozkoumávání nových míst zkrátka říká. Nebude vás totiž limitovat kapacita baterie, která je v tomto případě 720 Wh, ani síla motoru! Maximálních 770 W a kroutící moment 108 Nm vás nechají klidnými ve složitém terénu v horách. A kdo by chtěl vyrazit někam dál, může připojit externí baterii s dalšími 314 Wh navíc! Rocky Mountain Fusion Powerplay je zkrátka elektrokolo mnoha tváří, je jen na samotném jezdci, co od něj bude chtít.

Rocky Mountain nabízí model Fusion Powerplay ve dvou specifikacích s označením 10 a 30. Zde se projevuje výše zmíněná variabilita použití baterie, kdy nižší model dostal baterii 480 Wh a pár změn ve výbavě oproti modelu 30. S cenovým rozdílem okolo 30 tis. je tak model Fusion Powerplay 10. nejdostupnějším elektrokolem tohoto kanadského výrobce. Zaleží tedy na vašich preferencích používání elektrokola. Dokážu si představit případ, kdy jezdec nevyužije potenciál celé kapacity baterie 720 Wh v případě použití kola pouze ke krátkým trasám. V případě výjimečné potřeby má pak možnost připojit tento uživatel jednou v roce externí baterii, kterou si může například zapůjčit u svého prodejce.

Rocky Mountain Fusion Powerplay mě zaujal velkou šířkou použití, dobře volenou univerzální geometrií a možnou bateriovou variací. Doporučuji ho všem, kteří hledají elektrokolo na všechno.

Autor: Marek Bělovský, původní znění článku pro redakci Electric Bike magazínu
Foto: Autor + Jirka Fikejz (IG: jiri.fikejz)